Wat heeft uw hypotheek met uw pensioen te maken?

Financiële regelingen staan niet los van elkaar, maar hangen met elkaar samen. Is uw pensioenregeling bijvoorbeeld zo goed dat u straks ook uw hypotheeklasten kunt betalen? En als dat niet zo is, wat kunt u dan doen?

U heeft een pensioenregeling bij uw werkgever en u heeft een hypotheek. Daar betaalt u netjes voor, maar u staat er niet bij stil wat het een met het ander te maken heeft. Dat blijkt ineens als u met pensioen gaat. Want uw pensioeninkomen moet wel hoog genoeg zijn om uw hypotheeklasten te kunnen betalen. Dit kan een probleem zijn als u een aflossingsvrije hypotheek heeft en van AOW alleen moet rondkomen, eventueel met een klein pensioen. Uw hypotheeklasten lopen dan door. Uw recht op hypotheekrenteaftrek vervalt bovendien na 30 jaar en dan bent u duurder uit. Ook moet u na afloop van de hypotheek opnieuw een financiering rond krijgen en dan kan lastig zijn.

Pensioen hoog genoeg?
Hoe weet u hoe hoog uw pensioen straks is? Dat kunt u nagaan op de website mijnpensioenoverzicht.nl. U treft daar gegevens over uw AOW en het werkgeverspensioen. Wat u zelf nog aan aanvullende regelingen heeft getroffen, ziet u daar niet. Misschien ontdekt u – of weet u al – dat uw pensioen straks maar matig is. Het zou dan mooi zijn als u hypotheekvrij met pensioen gaat. Maar hoe zorgt u daarvoor?

1 Huis verkopen
U kunt uw woning verkopen en de hypotheekschuld in een keer aflossen. Als u daarna gaat huren, kunt u de opbrengst een tijd gebruiken om de huur van te betalen. U kunt ook besluiten een kleinere en goedkopere woning te kopen. Maar als de overwaarde van uw huidige woning onvoldoende is voor de volledige financiering, moet u toch een nieuwe hypotheek afsluiten. Hypotheekvrij bent u dan niet, maar uw maandlasten vallen wel lager uit. Of u in aanmerking komt voor een nieuwe hypotheek, bespreken we graag met u.

2 Hypotheek aflossen
Misschien wilt u niet verhuizen. Dan kunt u de hypotheekvrije status alleen bereiken door af te lossen. Maar dat geeft een flinke druk op uw financiën, zeker als de looptijd nog maar kort is. Ook moet u zich afvragen of er wel voldoende vermogen overblijft nadat u de hypotheek heeft afgelost. Het is fijn om geen hypotheeklasten te hebben, maar als uw hele vermogen in het huis zit, heeft u misschien te weinig geld voor leuke dingen of voor bijvoorbeeld extra zorgkosten. Laat u daarom adviseren over een verstandig aflosschema.

Integraal advies
Aflossen of niet aflossen? Bijsparen voor meer pensioen? Of uitkijken naar een kleinere woning? Deze vragen kunt u het beste beantwoorden in het licht van uw totale financiën. Neem daarom contact met ons op voor een integraal advies.