Vaker maatwerkhypotheek voor senioren en starters

Om ervoor te zorgen dat een hypotheek verantwoord is en niet zomaar kan leiden tot financiële problemen, zijn er strenge hypotheekregels opgesteld. Maar in individuele situaties staan die regels een goede oplossing voor woningzoekers in de weg. Daarom is steeds vaker maatwerk mogelijk.

Senioren en koopstarters ondervinden op dit moment problemen op de woningmarkt, waar dat eigenlijk niet nodig is. Dat is onwenselijk en geldverstrekkers hebben daarom meer mogelijkheden gekregen voor maatwerk bij hypotheekverstrekking. Wat is er tegenwoordig mogelijk?

Senioren

Steeds meer banken zijn bereid om voor senioren de strikte hypotheekregels wat los te laten. Deze groep kan soms niet verhuizen omdat inkomensnormen een nieuwe hypotheek onmogelijk maken. Dat is eigenlijk gek wanneer een verhuizing juist zou zorgen voor gezondere financiën. Bijvoorbeeld omdat de woonlasten omlaag gaan en de restschuld aan het eind van de looptijd verdwijnt of veel kleiner wordt. Er wordt daarom steeds vaker gekeken naar de individuele situatie van senioren. Zij kunnen sinds 17 juni van dit jaar een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) krijgen, waarbij de werkelijke kosten na de verhuizing als uitgangspunt worden genomen en niet het pensioeninkomen. Aan die NHG-hypotheek zijn wel voorwaarden verbonden. De prijs van de nieuwe koopwoning mag niet hoger zijn dan 265.000 euro (na 1 januari 290.000 euro), de maandlasten moeten lager worden dan bij de oude hypotheek en de rente moet voor minimaal twintig jaar worden vastgezet.

Verder bieden bepaalde gemeenten mogelijkheden voor ouderen die hun woning levensloop-bestendig willen maken of hun inkomsten willen aanvullen. Zij kunnen een Blijverslening of Verzilverlening krijgen.

Koopstarters

Ook voor starters op de woningmarkt is meer maarwerk mogelijk. Als zij net in loondienst zijn of een flexibele arbeidsovereenkomst hebben, kunnen zij met een Perspectiefverklaring of een Arbeidsmarktscan de kans op een hypotheek vergroten. Steeds meer kredietverstrekkers accepteren deze verklaringen die zicht bieden op het inkomen op langere termijn. Bij een goed perspectief zijn de hypotheekmogelijkheden een stuk groter.

Ook voor zzp´ers zijn de hypotheekmogelijkheden groter geworden. Zij kunnen onder NHG-voorwaarden al na 1 jaar ondernemerschap een hypotheek krijgen. Dat was eerder pas na drie jaar het geval.

Wilt u weten welke hypotheekonmogelijkheden u heeft als oudere koper of als starter? Neem dan contact op met ons kantoor.

Bron: https://josvancalsteren.nl/blog


Jos van Calsteren
E: j.vancalsteren@van-eekhout.nl
Nijverheidstraat 40 | 2901 AR  Capelle aan den IJssel
Postbus 310 | 2900 AH  Capelle aan den IJssel
Tel: 010-436 38 30 | fax: 010-436 02 43
www.van-eekhout.nl

financieel advies | employee-benefits | riskmanagement | legal services