Uw lijfrente komt vrij. En dan?

U heeft jaren geleden een lijfrenteverzekering afgesloten en altijd netjes de premie betaald. En dan komt op een gegeven moment uw lijfrente vrij. Wat zijn uw mogelijk-heden in dat geval en waar moet u rekening mee houden?

Als uw lijfrenteverzekering afloopt, is het de bedoeling dat u het opgebouwde kapitaal omzet in periodieke uitkeringen. U bent helemaal vrij om voor die uitkeringen zelf een aanbieder te kiezen. En dat is maar goed ook. Want uit recent onderzoek is gebleken dat er in de hoogte van uit-keringen grote verschillen zijn, die kunnen oplopen tot 35%. Door een verkeerde keuze kunt u dus tienduizenden euro´s mislopen. Wij raden u daarom met klem af om zomaar ‘ja’ te zeggen tegen het eerste, beste aanbod. Klop liever bij ons aan voor advies. Wij kunnen marktbreed vergelijken en laten u zien welke oplossingen er zijn voor uw situatie.

Belasting betalen

Bovendien bespreken we eerst met u of omzetting op dit moment de beste keuze is. Dat is onder meer afhankelijk van uw leeftijd. Vanaf uw AOW-leeftijd valt u in een ander belastingtarief. Over uw lijfrenteuitkeringen die u vóór uw AOW-leeftijd ontvangt, betaalt u meer belasting dan over de uitkeringen die u na uw AOW-leeftijd ontvangt. Houd er ook rekening mee dat de lijfrente die is opgebouwd na 2014 pas mag ingaan in het jaar dat u uw AOW-leeftijd bereikt.

Geld laten staan

U bent niet verplicht uw lijfrentekapitaal direct om te zetten in periodieke uitkeringen. U kunt het geld ook nog een tijd te laten staan. Het bedrag kan dan verder aangroeien, wat weer gunstig is voor de latere uitkeringen. Welke keuze verstandig is, bespreken we graag met u en hangt onder meer af van de vraag of u de extra inkomsten al nodig heeft.

Op tijd actie ondernemen

Als u uw lijfrente wel vrij laat komen, moet de omzetting naar periodieke uitkeringen op tijd plaatsvinden. Voor 31 december van het kalenderjaar dat volgt op het jaar waarin het lijfrente-kapitaal vrijkwam, moet u actie ondernemen. Anders loopt u het risico dat u in één keer belasting moet betalen over het hele bedrag. Ook kunt u nog een fiscale boete van 20% krijgen als u te laat uw lijfrente-uitkering aankoopt.

Laat u adviseren

Lijfrente is ingewikkelde materie met financiële, juridische en fiscale aspecten. Wij bespreken graag met u hoe uw situatie is, wat uw mogelijkheden zijn en welke oplossingen passen bij uw wensen. Ook gaan we desgewenst op zoek naar een goede aanbieder van lijfrenteuitkeringen.