Uw hypotheek na de verhuizing

De woningmarkt is de afgelopen jaren flink aangetrokken en de kans is groot dat uw woning in waarde is gestegen. Als u zo’n goede prijs kunt krijgen voor uw woning, wilt u misschien wel verkopen en verhuizen. Waar moet u dan aan denken met het oog op uw hypotheek?

Welke gevolgen een verhuizing heeft voor uw nieuwe hypotheek, hangt deels af van de verhuisvoorwaarden van uw huidige hypotheek. Lees daarom uw hypotheekvoorwaarden nog eens goed door voordat u besluit te verkopen. Welke drempels kunt u tegenkomen?

  1. U bent verplicht uw hypotheekschuld direct en volledig af te lossen. Meestal kan dat boetevrij, maar bij sommige hypotheken niet, zoals bepaalde budget- of voordeelhypotheken. U betaalt dan boven op de aflossing ook nog een boete aan de bank.
  2. Volgens sommige verhuisvoorwaarden mag u het rentetarief van de huidige hypotheek meenemen. Dat kan gunstig zijn. Maar meeverhuizen van het rentetarief is niet verplicht. U kunt ook een nieuwe hypotheek afsluiten als daarvan de rente gunstiger is. Mag u het rentetarief niet meenemen? Dan moet u een nieuwe hypotheek afsluiten en dat rentetarief accepteren, ook als deze hoger is dan dat van uw huidige hypotheek.
  3. Het rentetarief meeverhuizen is niet altijd mogelijk als u nu Nationale Hypotheekgarantie (NHG) heeft, maar daarvoor bij uw nieuwe hypotheek niet in aanmerking komt. Bij een aantal geldverstrekkers kunt u dan zelfs überhaupt geen nieuwe hypotheek afsluiten. U moet dan op zoek naar een andere aanbieder.
  4. Soms staat er in de verhuisregeling dat eerst de oude hypotheek moet worden afgelost, waarna u drie maanden moet wachten voor u een nieuwe hypotheek kunt afsluiten. Of u moet ten minste 30 dagen van tevoren aankondigen dat u gebruik wilt maken van de verhuisregeling. Doet u dit niet op tijd, dan verliest u de oude lage rente.