Uw hypotheek na de verhuizing

U wilt groter of juist kleiner wonen. U accepteert een baan in een andere stad. Of u woont liever in een kleine plaats dan in een grote stad. Er zijn talloze redenen om te verhuizen. Maar wat gebeurt er eigenlijk met uw hypotheek als u verhuist?

Er zijn verschillende hypotheekregels die van kracht zijn als u van de ene naar de andere koopwoning verhuist. Om te beginnen is dat de bijleenregeling. Die houdt in dat u de winst op de oude woning (overwaarde) moet gebruiken voor de financiering van de nieuwe woning. Voor het bedrag dat u vervolgens nog tekort komt, sluit u een nieuwe hypotheek af. De hypotheekrente die u daarover betaalt, is aftrekbaar. Wat er verder gebeurt, hangt van af van de soort hypotheek.

Annuïteitenhypotheek

U heeft een annuïteitenhypotheek die u in 30 jaar stapsgewijs aflost. U koopt nu een nieuwe woning die duurder is dan de oude. Hoe moet u dan uw hypotheek aflossen? Een voorbeeld.

U heeft een annuïteitenhypotheek afgesloten van € 250.000,- waarvan u € 37.320,- heeft afgelost. Uw hypotheekschuld bedraagt dus nog € 212.680,-. U verkoopt uw woning voor € 300.000,-, een winst van € 50.000,-. Uw totale overwaarde bedraagt dus € 50.000,- + € 37.320,- = € 87.320,-.

Nu gaat u een huis kopen van € 400.000,-. Na het toepassen van de bijleenregeling (€ 400.000,- -/- € 87.320,-), heeft u nog € 312.680,- aan hypotheek nodig. Voor het bedrag van de oude hypotheek (€ 212.680,-) geldt dan de oorspronkelijke aflosperiode. Voor de € 100.000,- die u daar bovenop leent, gaat een nieuwe aflosperiode van maximaal 360 maanden in. Het recht op hypotheekrenteaftrek verandert echter niet. Die blijft maximaal 30 jaar vanaf de koop van de eerste woning.

Aflossingsvrije en spaarhypotheek

U heeft voor 2013 een aflossingsvrije hypotheek afgesloten, eventueel gecombineerd met een spaar- of een beleggingshypotheek. Wat gebeurt daarmee als u een andere woning koopt?
* Omdat u onder de ‘oude’ hypotheekregels valt, mag u de aflossingsvrije hypotheek meeverhuizen. Maar het aflossingvrije gedeelte van de nieuwe hypotheek mag niet hoger zijn dan 50% van de totale hypotheek. Uiteraard past u eerst de bijleenregeling toe.
* Had u een spaar- of beleggingshypotheek, dan mag u daar opnieuw voor kiezen. Maar dat bedrag mag niet hoger zijn dan dat van de oorspronkelijke spaar- of beleggingshypotheek.
* Heeft u voor uw nieuwe woning een hogere hypotheek nodig, dan sluit u over het ontbrekende bedrag een extra hypotheek af. Deze valt onder de nieuwe hypotheekregels en moet u stap voor stap in 30 jaar aflossen.

Advies over uw nieuwe hypotheek

Als u verhuisplannen heeft, laat u dan vooraf goed informeren over de gevolgen en de mogelijkheden voor uw nieuwe hypotheek. Wij rekenen verschillende scenario’s door en houden in ons advies rekening met uw maandlasten en de restschuld aan het eind van de looptijd.