Samenwonenden zonder contract lopen een risico

Als u trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat, ligt er automatisch veel juridisch vast. Maar dat is niet zo als u gaat samenwonen. U moet dan zelf afspraken maken over wat er gebeurt bij een scheiding of overlijden. Stel daarom een samenlevingscontract op.

Uit een onderzoek van Wijzer in geldzaken blijkt dat ruim de helft van de samenwonenden over financiële kwesties geen afspraken maakt. Ze zijn wel bekend met de risico’s, maar treffen geen maatregelen. Naar eigen zeggen omdat ze tevreden zijn over hun situatie, omdat het er nog niet van gekomen is of omdat ze denken dat ze er wel uitkomen als er een probleem ontstaat.

Duidelijkheid met samenlevingscontract

Als u als samenwonenden niets regelt, kunnen er financiële problemen ontstaan als u uit elkaar gaat of als een van u overlijdt. Een samenlevingscontract is daarom een uitkomst. Daarin spreekt u af wat er gebeurt met de koopwoning, hoe u de omgang met de kinderen en de alimentatie geregeld wilt zien bij een scheiding en wat er geregeld is voor als een van u overlijdt. Ook als een scheiding of een overlijden niet aan de orde is, kan een samenlevingscontract duidelijkheid geven. Bijvoorbeeld over gezamenlijke kosten voor woonlasten en boodschappen en over de kosten en de opvoeding van de kinderen.

Alles juridisch goed regelen

In een samenlevingscontract kunt u onderlinge afspraken vastleggen. Maar daarmee is nog niet alles juridisch geregeld. Als u bijvoorbeeld in een huurhuis woont en uw partner trekt bij u in, heeft hij of zij geen recht op de woning als u uit elkaar gaat of als u overlijdt. Dat kan wel als uw partner medehuurder wordt. Meld elkaar ook aan bij uw respectievelijke pensioenfondsen om het recht op partnerpensioen te regelen. Om ervoor te zorgen dat uw partner uw erfgenaam is, kunt u het beste een testament laten maken bij de notaris. Komen er kinderen? Het gezag over de kinderen moet juridisch geregeld worden. Wacht daar niet mee.

Hypotheek en verzekeringen

Als u gaat samenwonen verandert uw situatie en dat kan gevolgen hebben voor uw hypotheek en uw verzekeringen. Klop gerust bij ons aan om te bespreken wat er met uw hypotheek moet gebeuren en hoe u uw verzekeringspakket eruit moet zien. Wij gaan ook graag met u in gesprek over hoe u meer financiële zekerheid creëert. Bijvoorbeeld met een woonlastenverzekering, een overlijdensrisicoverzekering of een effectief spaarplan.