Overstapseizoen zorgverzekering weer van start

Op 12 november moeten alle zorgverzekeraars hun premies voor de basisverzekering en voor hun aanvullende pakketten bekendgemaakt hebben. Dan kunt u weer vergelijken en een nieuwe zorgverzekering kiezen. Ingewikkeld? Wij helpen u graag een keuze te maken.

U heeft altijd tot 31 december de tijd om een andere zorgverzekering te kiezen. De nieuwe verzekering gaat dan in op 1 januari. Veel mensen vinden het moeilijk om een keuze te maken. Wat zijn de belangrijkste punten om op te letten?

Naturapolis of restitutiepolis?

De basisverzekering is verplicht voor iedereen. De overheid bepaalt welke vergoedingen daarin opgenomen zijn, dat is dus bij alle verzekeraars gelijk. Wel is er verschil tussen naturapolissen en restitutiepolissen. Een naturapolis is voordeliger, maar u moet zich dan laten behandelen bij de zorgverlener waarmee de verzekeraar een contract heeft. Kiest u een andere behandelaar, dan betaalt u vaak een deel van de rekening zelf. Met een restitutiepolis kunt u zelf uw behandelaar kiezen. Niet iedereen weet dat verzekeraars ook in dat geval met contracten werken. Laat u zich behandelen door een zorgverlener die geen contract heeft met uw verzekeraar? Dan krijgt u een marktconforme vergoeding. Als het tarief van uw behandelaar hoger ligt, moet u alsnog bijbetalen.

Aanvullende verzekeringen

De basisverzekering vergoedt basale zorg zoals huisarts en ziekenhuisopname. Wilt u liever een uitgebreidere dekking, bijvoorbeeld voor fysiotherapie, tandarts, alternatieve geneeswijzen, stottertherapie of hoge ziekenhuiskosten in het buitenland? Sluit dan ook een aanvullende verzekering af. Iedere verzekeraar heeft zijn eigen aanvullende pakketten en die verschillen dan weer in voorwaarden en vergoedingen. De keuze is dus enorm en dat maakt het lastig een goede vergelijking te maken.

Hoe hoog is uw premie?

Zorgverzekeraars mogen zelf bepalen welke premie zij vragen voor de basisverzekering. Voor volgend jaar wordt verwacht dat de premies gaan stijgen. U kunt een besparing realiseren door voor een hoger eigen risico te kiezen. U heeft een verplicht eigen risico van 385 euro per jaar. Daarbovenop mag u nog vrijwillig een eigen risico kiezen tussen 100 en 500 euro. U betaalt dan minder premie. De premie van de aanvullende verzekering hangt af van de dekking die de polis biedt.

Passend aanbod

U wilt weten of u zich voor volgend jaar beter of voordeliger kunt verzekeren, maar heeft geen tijd of zin om zelf polissen en premies te vergelijken. Wij nemen het uitzoekwerk graag van u over. Laat ons nu al weten wat uw wensen zijn voor de zorgverzekering van volgend jaar. Wij komen dan na 12 november met een passend aanbod.

Bron: https://josvancalsteren.nl/blog


Jos van Calsteren
E: j.vancalsteren@van-eekhout.nl
Nijverheidstraat 40 | 2901 AR  Capelle aan den IJssel
Postbus 310 | 2900 AH  Capelle aan den IJssel
Tel: 010-436 38 30 | fax: 010-436 02 43
www.van-eekhout.nl

financieel advies | employee-benefits | riskmanagement | legal services