Ook pensioen moet verdeeld worden na de scheiding

Als uw huwelijk stuk loopt en u besluit te gaan scheiden, breekt er een moeilijke periode aan. U heeft dan van alles aan uw hoofd en moet veel regelen, ook de verdeling van uw pensioen. Niet iedereen denkt daaraan. En dat kan tot problemen leiden.

Als u getrouwd bent in gemeenschap van goederen, zijn alle bezittingen en schulden van u beiden. De helft van uw pensioen dat u opbouwt in de huwelijksperiode is dus voor uw partner. Omgekeerd heeft u recht op de helft van het ouderdomspensioen dat uw partner tijdens het huwelijk heeft opgebouwd. Na de scheiding moet het pensioen verdeeld worden, net als de hypotheek, de bezittingen en het vermogen.

Afspraken maken binnen twee jaar

Niet iedereen vindt na de scheiding de afgesproken pensioenverdeling werkbaar. Maar gelukkig zijn de regels niet in beton gegoten. U kunt bij de scheiding ook andere afspraken maken, bijvoorbeeld om het pensioen helemaal niet te verdelen of om het direct te verrekenen. U moet binnen twee jaar na de scheiding aan het pensioenfonds doorgeven hoe u de pensioenverdeling geregeld wilt zien. Het fonds keert dan aan u beiden het afgesproken bedrag uit. Maar uit een onderzoek van Wijzer in Geldzaken blijkt dat bij ruim een derde van de scheidingen niet over het pensioen gesproken wordt. Zij regelen niets. Wat zijn dan de gevolgen?

Levenslang afhankelijk                           

Als u te lang wacht met het bericht aan het pensioenfonds, kan uw ex-partner altijd de helft van uw ouderdomspensioen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd, opeisen. Het pensioenfonds keert in dat geval het gehele pensioen aan u uit en u moet dan zelf het rechtmatige deel uitkeren aan uw ex-partner. Dat kan vervelend zijn, omdat u zo nog financieel aan elkaar verbonden blijft. Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil daarom dat na een echtscheiding de pensioenrechten automatisch en direct verdeeld worden over beide ex-partners. Zij zijn dan niet meer levenslang afhankelijk van elkaar voor beslissingen over hun pensioen. De Tweede en Eerste Kamer moeten nog akkoord gaan met het voorstel en de wet zou dan in 2020 van kracht moeten worden.

Maatregelen treffen

Uw pensioen is en blijft een belangrijke financiële kwestie die veel aandacht verdient. Het is belangrijk om inzicht te krijgen in uw pensioensituatie. Klop daarom bij ons aan om te bespreken hoe u ervoor staat als u met pensioen gaat. Wij gaan dan ook dieper in op de risico’s die u loopt met uw pensioen. Want wat verandert er als u gaat scheiden en hoe verdeelt u dan uw pensioen? En waar heeft u recht op als uw (ex-)partner overlijdt? Blijkt dat u maatregelen moet treffen voor meer financiële zekerheid, dan adviseren wij u daar graag over.

Zit u al in een scheidingssituatie? Kom dan langs voor een advies over de pensioenverdeling.