Notarisrekening vaak hoger dan toegestaan

Als u een huis koopt, moet u naast de aankoopsom ook bijkomende kosten betalen. Daaronder vallen onder meer kosten voor de notaris. Let dan goed op dat u niet te veel betaalt. Want als de notaris korting krijgt, moet hij dat aan u doorberekenen. En dat geldt ook voor notariskosten die een verkoper heeft.

Als u een huis koopt of verkoopt krijgt u te maken met notariskosten. Bent u de koper, dan schrijft de notaris de nieuwe hypotheek- en koopakte in bij het Kadaster. Bent u de verkoper, dan haalt hij juist de oude hypotheekinschrijving door. Als hij hypotheek- en koopakten digitaal aanlevert via het zogenoemde KIK-systeem, krijgt de notaris van het Kadaster een korting op de standaardtarieven. Zo’n 80% van de notariskantoren maakt hier gebruik van. Ruim 40% van alle koop- en hypotheekakten wordt via KIK bij het Kadaster ingeschreven. Verder krijgt de notaris korting als hij het doorhalen van oude hypotheekinschrijvingen gebundeld aanlevert in een verzamelakte.

In eigen zak

De kortingen die de notaris krijgt, moet hij verplicht aan de klant doorberekenen. En dat blijkt niet altijd te gebeuren. Tot voor kort was het volgens de Kamer van Koophandel voor het Notariaat ‘geenszins ongebruikelijk’ dat notarissen de korting in eigen zak staken en werd dit ‘breed toegepast’. Vereniging Eigen Huis (VEH) zegt aanwijzingen te hebben dat de praktijk van het in rekening brengen van te hoge Kadasterkosten bij sommige notariskantoren nog steeds voortduurt.

Geld terugvragen

Heeft u in de afgelopen jaren een woning gekocht of verkocht? Dan heeft u misschien meer aan notariskosten betaald dan nodig. U kunt daar achter komen door de notaris te vragen of hij recht had op de kadasterkorting en zo ja, of hij dat aan u heeft doorberekend. Op de website van de VEH is daar een modelbrief voor beschikbaar. Ook de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) en het Bureau financieel Toezicht (BFT), dat toezicht houdt op de notariskantoren, vinden dat te hoge Kadasterkosten terugbetaald moeten worden.

Check de offerte

Heeft u plannen om een woning te kopen of te verkopen? Voorkom dan te hoge notariskosten. Vraag om te beginnen uw notaris om een duidelijke offerte. Wordt het hogere tarief gehanteerd? Vraag dan waarom de aktes niet digitaal kunnen worden ingeschreven.

Informatie en advies

De koop van een woning is een ingewikkelde kwestie met allerlei financiële, fiscale en juridische staartjes. Daarom is goed advies heel belangrijk. Wij zitten voor u klaar om u te informeren en om een passende en toekomstbestendige hypotheek te vinden.