Nieuwbouwhuis. Hoe financiert u het meerwerk?

Als u een nieuwbouwwoning koopt, kunt u afwijken van het standaardontwerp van de aannemer. U mag bijvoorbeeld kiezen voor een andere keuken, een extra dakraam of een buitenkraan. Die extra’s worden meerwerk genoemd. Leg afspraken daarover goed vast. En overleg met ons hoe u dat meerwerk financiert.

Als een aannemer in een bepaalde straat een aantal woningen bouwt, is de kans groot dat die allemaal hetzelfde basisontwerp hebben. Maar smaken verschillen en daarom biedt de aannemer u als koper een meerwerklijst aan: een lijst met mogelijke aanpassingen aan de woning. Dat kunnen kleine dingetjes zijn zoals een stopcontact op een andere plek, maar ook een grote verandering zoals een dakkapel of uitbouw. Ook tuinaanleg kan onder meerwerk vallen. Als u extra voorzieningen wilt, betaalt u ook extra. U kunt ook bepaalde werkzaamheden niet laten uitvoeren. Dan is er sprake van minderwerk. In dat geval krijgt u doorgaans geld terug en bent goedkoper uit.

Leg afspraken vast

Om misverstanden te voorkomen, is het belangrijk om afspraken over meerwerk goed schriftelijk vast te leggen. Voor alle partijen moet duidelijk zijn wat het meerwerk precies inhoudt, hoe het wordt opgeleverd en tegen welke prijs. Bedenk ook dat niet alles wat u aan de nieuwbouwwoning verandert onder meerwerk valt. Het gaat alleen om aanpassingen tijdens de bouw. Laat u de aangelegde keuken of badkamer er na de verhuizing uit slopen en vervangen? Dan is dat geen meerwerk, maar een verbouwing.

Meefinancieren in de hypotheek

De werkzaamheden die op de meerwerklijst van de aannemer staan, kunt u meestal meefinancieren op de hypotheek, op voorwaarde dat de hypotheek bij uw inkomen blijft passen. Ook moeten de kosten van de aanpassingen in verhouding zijn tot de koopsom. Is dat niet het geval, dan moet u een deel uit eigen zak betalen. Elke geldverstrekker hanteert zijn eigen regels met betrekking tot financiering van meerwerk. Laat ons uitzoeken bij welke aanbieder u goed af bent.

Alles goed doorspreken

Heeft u een nieuwbouwwoning op het oog? Dan is de financiering sowieso anders dan bij de aanschaf van een bestaande woning. Laat ons u daarover informeren en adviseren. Wij rekenen uit welke gevolgen uw keuzes hebben voor de financiering.