Negatieve spaarrente? Moet uw geld in een oude sok?

De rente op spaarrekeningen is in Nederland nog nooit zo laag geweest. En steeds vaker horen we geluiden over een negatieve spaarrente. U moet dan betalen voor het stallen van uw spaargeld. Kunt u beter uw geld in een oude sok stoppen?

De Europese Centrale Bank (ECB) wil de economie in de Eurozone aanjagen en tot een hogere inflatie komen. Dat gebeurt door de rente laag te houden. Met een lage rente is het voor overheden, bedrijven en consumenten aantrekkelijk om hun reserves aan te spreken of om geld te lenen voor uitgaven die anders uitgesteld worden. De rente is nu echter zo ver gedaald dat hij negatief is geworden. Banken die spaargeld parkeren bij de ECB moeten daarvoor een boeterente betalen.

Andere bestemming voor uw spaargeld

Maar gaan banken die negatieve rente ook aan u doorberekenen? Voor spaarsaldo’s van enkele tonnen tot een miljoen misschien wel. De kleine spaarder zal voorlopig waarschijnlijk niet geconfronteerd worden met een negatieve rente, maar uitgesloten is het niet. U zoekt daarom misschien een betere plek voor uw spaargeld. Wat zijn uw mogelijkheden?

Thuis bewaren – Een beetje contant geld in huis hebben kan handig zijn omdat u dan bij een grote stroomstoring of een digitale aanval niet afhankelijk bent van pin en benodigde uitgaven cash kunt betalen. Veel geld in huis hebben, is echter af te raden. Contant geld is de favoriete buit van inbrekers, die bovendien vaak heel goed weten waar dit bewaard wordt (kledingkast, keukenlade, secretaire, boekenkast). Ook als uw woning in vlammen opgaat, bent u uw geld kwijt. Inboedelverzekeraars vergoeden de schade slechts tot een bepaald maximum variërend van € 250 tot € 1.500. De gemiddelde dekking is € 945. Bedenk wel dat waardepapieren, zoals aandelen en obligaties, maar ook paspoorten, bankpassen, identiteitsbewijzen en waardebonnen vaak gezien worden als ‘contant geld’. De schade kan dus snel oplopen. Op de bank is uw spaargeld veilig. Zelfs als de bank failliet gaat, krijgt u tot € 100.000 in ieder geval terug.

Schulden aflossen – Als u uw schulden of (een deel van) uw hypotheek aflost, levert u dat meer op dan het geld op een spaarrekening laten staan. Bespreek met ons wat uw mogelijkheden zijn en wat een verstandig aflosschema is.

Andere spaarvorm – De rente op elke spaarrekening is laag, maar bepaalde spaarvormen kennen een iets hoger rentetarief. Wel zijn er dan vaak beperkende voorwaarden. U kunt bijvoorbeeld een (lange) tijd niet bij uw geld of moet iets betalen als u geld opneemt.

Grote uitgave – Altijd gedroomd van een boot of een tweede huis? Misschien is het nu tijd om die droom te realiseren. Is uw spaargeld daarvoor nog onvoldoende? Dan bespreken we met u of u het resterende bedrag kunt lenen. Want ook voor leningen is de rente gedaald.

Wat u met uw spaargeld doet, moet wel verantwoord zijn. Het Nibud raadt u aan een buffer aan te leggen zodat u altijd geld heeft voor onverwachte uitgaven. Ook om toekomstplannen te realiseren moet u vroeg of laat over uw geld kunnen beschikken. Wilt u advies over sparen? Wij helpen u graag.