Nationale Hypotheek Garantie, is dat echt nodig?

Als u een hypotheek afsluit met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), is de geldverstrekker bereid een lagere hypotheekrente te rekenen. Maar het renteverschil tussen een hypotheek mét en een hypotheek zónder NHG is kleiner aan het worden. Is NHG dan nog wel nodig?

Zoals het woord al zegt biedt Nationale Hypotheek Garantie een garantie, en wel voor de geldverstrekker. Die weet dat bij financiële problemen, de organisatie achter de NHG – het Waarborgfonds Eigen Woningen – uw hypotheek aflost. Door de zekerheid dat uw lening wordt terugbetaald, is het risico voor de bank een stuk lager. Daarom valt uw hypotheekrente lager uit.

NHG blijft de moeite waard

Maar een hypotheek met NHG afsluiten, is niet gratis. U betaalt een zogenaamde borgtochtprovisie die 1% van de koopsom bedraagt. Nu de huizenprijzen stijgen is die 1% best een fors bedrag. U kunt dat bedrag bovendien niet meer meefinancieren in de hypotheek, maar moet het uit eigen zak betalen. Daar komt bij dat sinds enkele jaren het renteverschil tussen een hypotheek met en een hypotheek zonder NHG, afneemt. Is die investering in de borgtochtprovisie dan nog wel de moeite waard? Algemeen gesproken is het antwoord op die vraag ‘ja’. Uw hypotheekrente ligt met NHG namelijk toch nog ongeveer 0,5% lager dan bij een hypotheek zonder NHG. Dat scheelt behoorlijk in de maandlasten en uw investering in de borgtochtprovisie heeft u daardoor toch vrij snel terugverdiend.

Geen restschuld

Het rentevoordeel is bovendien niet het enige voordeel van NHG. Want stel dat u door omstandigheden uw hypotheeklasten niet meer kunt betalen en de woning moet verkopen. Wanneer de woningverkoop niet genoeg oplevert om de hypotheek mee af te lossen, blijft u met een restschuld zitten. Maar als uw financiële problemen zijn ontstaan door een scheiding of het overlijden van de partner, door niet verwijtbare werkloosheid of door arbeidsongeschiktheid, hoeft u daar met een NHG-hypotheek niet bang voor te zijn. De restschuld wordt dan betaald door het Waarborgfonds.

Passende en flexibele hypotheek

Gaat u een woning kopen, dan moet de hypotheek goed passen bij uw situatie en bovendien gemakkelijke kunnen worden aangepast als uw omstandigheden veranderen. Wij zoeken daarom grondig uit hoe uw hypotheek eruit moet zien. NHG is daarvan slechts één aspect.