Miniem renteverschil met grote gevolgen

Uw hypotheek is waarschijnlijk uw langstlopende financiële verbintenis. Van start tot finish zit u er in de meeste gevallen 30 jaar aan vast. Maar dat betekent niet dat u tussentijds geen bewegingsvrijheid heeft. Als de rentevaste periode van uw hypotheek afloopt, kunt u een nieuwe verbintenis afsluiten. Dat hoeft niet bij dezelfde geldverstrekker te zijn als waar u nu zit. Als u verder kijkt, zou u flink op uw maandlasten kunnen besparen.

Ieder jaar loopt bij ongeveer een op de zeven huiseigenaren de rentevaste periode van hun hypotheek af. Zij kunnen dan in principe overstappen naar een andere geldverstrekker. Toch blijft een meerderheid zitten waar ze zitten. Prima als dat een welbewuste keuze is. Maar wist u dat een overstap u vaak geld kan opleveren? Een miniem renteverschil maakt op de lange termijn een groot verschil in kosten.

Misschien wel 10.000 euro verschil
Het verschil tussen aanbieders kan oplopen tot 0,5 procentpunt in hypotheekrente. Dat lijkt misschien weinig, maar dat is het niet. Als u uw hypotheek opnieuw voor 10 of 20 jaar vastzet, kan dit zomaar tussen de 10.000 en 20.000 euro schelen. Als u ervoor kiest om aan het einde van de rentevaste periode van geldverstrekker te wisselen, dan betaalt u geen boeterente. Wel betaalt u eenmalig overstapkosten, namelijk notaris-, taxatie- en hypotheekadvieskosten, maar het gaat slechts om een klein deel van het totale bedrag dat u kunt besparen. Bovendien zijn deze kosten fiscaal aftrekbaar.

Een goed voornemen voor het nieuwe jaar?
De bank doet uiterlijk drie maanden voordat de rentevaste periode afloopt een nieuw voorstel. Of het voordelig is om over te stappen, is onder andere afhankelijk van het nieuwe aanbod van uw huidige hypotheekverstrekker. Daarnaast speelt de huidige waarde van uw woning een rol. Heeft u in de afgelopen jaren flink afgelost op uw hypotheek? Dan heeft dit ook invloed op de hoogte van de hypotheekrente. Kortom: als u aan het eind van de rentevaste periode bent, oriënteer u dan goed. Wie weet kunt u veel geld besparen. Misschien is dat een goed voornemen voor het nieuwe jaar. Neem contact met ons op voor een deskundig en onafhankelijk advies.