Met slipcursus meer controle over uw auto

De veiligheid op de openbare weg wordt voor een groot deel bepaald door de kwaliteit van de weg, de weersomstandigheden en het gedrag van medeweggebruikers. U moet daar tijdig en op de goede manier op kunnen reageren. Bent u onzeker? Misschien is een slipcursus dan iets voor u.

In de winter komen er bij verzekeraars meer autoschademeldingen binnen dan in de zomer. Dat geldt met name voor strenge winters met gladde wegen, maar ook in zachte winters stijgt het aantal verkeersincidenten. De wintermaanden zijn risicovoller doordat de dagen korter zijn en er dus meer in het donker gereden wordt. Ook zijn de weersomstandigheden vaak slechter dan in de zomer. Hevige regen, hagel, (natte) sneeuw, vorst en mist verminderen de verkeersveiligheid.

Beter kijken en reageren

Nogal wat mensen geven aan bang te zijn om bij slecht weer de controle over het stuur te verliezen. Herkent u dat? Dan is een slipcursus misschien iets voor u. Een betere zit- en stuurhouding en goed kijken en reageren staan in de lessen centraal. U oefent in rem-, uitwijk- en sliptechnieken en krijgt tips hoe u zuiniger kunt rijden en hoe u moet reageren op risicovol gedrag van anderen. Er zijn korte cursussen van een paar uur of langere die een dag in beslag nemen. Welke cursus u nodig heeft, hangt af van uw rijvaardigheden en van de vraag hoe onzeker u zich voelt.

Aanrader voor jongeren

Jongeren tussen de 18 en 24 jaar die net hun rijbewijs hebben, behoren tot de grootste brokkenmakers en lopen meer risico op een dodelijk ongeval. Deze groep kan daarom veel baat hebben bij een slipcursus. Uit schadecijfers blijkt dat jongeren die een slipcursus hebben gevolgd 25% minder schade veroorzaken dan jongeren die geen cursus volgden. Sommige verzekeringsmaatschappijen geven (jonge) klanten daarom korting op de autopremie als zij deelgenomen hebben aan een slipcursus. Er zijn ook verzekeraars die de kosten van de cursus vergoeden.

En voor ervaren bestuurders

Niet alleen voor jongeren, ook voor meer ervaren bestuurders kan een slipcursus een eyeopener zijn. U heeft zich bepaalde gewoonten eigen gemaakt die misschien in bepaalde situaties verkeerd kunnen uitwerken. Of u bent zo zelfverzekerd dat u niet meer ziet wat u fout doet.

Meer autoschades in de winter? Goede reden om het eens over uw autoverzekering te hebben. Hoe wilt u eigenlijk verzekerd zijn en welke verzekering past bij uw auto en uw autogebruik? Wij adviseren u daar graag over.