Lagere hypotheek door leaseauto

Rijden in een nieuwe auto dankzij een leuk leasecontract. De modernste telefoon gebruiken, waarvan de aanschafkosten in het abonnement zitten. Of geld lenen voor een bruiloft, omdat u er een knalfeest van wilt maken. Prima toch? Ja, tot u een huis wilt kopen.

U kunt het met uw salaris best betalen: dat leasecontract, dat telefoonabonnement en die kosten voor uw persoonlijke lening. Maar dat u die lasten kunt betalen, betekent niet dat ze geen gevolgen hebben voor uw hypotheek als u een woning wilt aanschaffen. Uw leencapaciteit – het bedrag dat u kunt lenen – valt namelijk een stuk lager uit.

Lagere hypotheek

Hoeveel lager de hypotheek uitvalt, hangt af van uw inkomen en van de vraag hoe strikt een geldverstrekker de regels toepast. Een private-leasecontract van 300 euro per maand kan tot maar liefst 35.000 euro aan hypotheek schelen. Volgens Vereniging Eigen Huis leidt 500 euro rood staan tot ongeveer 2.800 euro minder hypotheek. En een telefoonkrediet van 25 euro per maand kan de leencapaciteit met zo’n 7.000 euro verlagen. Veel potentiële huizenkopers zijn zich daar niet van bewust.

Registratie BKR

Als u een huis wilt kopen, klop dan eerst bij ons aan voor een gesprek over de regels voor hypotheekverstrekking. Want niet alleen uw inkomen is bepalend voor uw hypotheek, ook uw schulden. Het Bureau Kredietregistratie (BKR) registreert al uw schulden boven de 250 euro met een looptijd van minstens een maand. Denk aan uw persoonlijke leningen, doorlopende kredieten, de creditcard, aankopen op afbetaling, de mogelijkheid tot rood staan en langere betalingsachterstanden op de hypotheek. Geldverstrekkers hebben toegang tot deze BKR-gegevens en houden er rekening mee bij de hypotheekbepaling. Een studieschuld staat niet geregistreerd bij het BKR, maar de bank zal daar wel naar vragen. Ook die schuld beperkt uw hypotheekmogelijkheden.

Financiën op orde

Als u een koopwoning wilt aanschaffen, moeten eerst uw financiën op orde zijn. Dat betekent dat u uw kredieten en schulden zo veel mogelijk moet afbouwen om een maximale hypotheek te krijgen. Ook moet u genoeg vermogen hebben om de kosten die met de aanschaf te maken hebben zelf te kunnen betalen. Deze bijkomende kosten mogen namelijk niet in de hypotheek gefinancierd worden. En ten slotte is een spaarpotje voor de verhuizing en voor de woninginrichting nodig. Een flinke financiële opgave dus, zeker als het om een eerste woning gaat.

Wij bespreken graag moet u hoe u uw doelen kunt bereiken en wat uw hypotheekmogelijkheden zijn.