Kwart van de stellen ruziet over geld

Op het moment dat u uw leven gaat delen met uw geliefde, merkt u pas goed de verschillen tussen u beiden. Over de omgang met geld kunt u bijvoorbeeld heel andere ideeën hebben dan uw partner. Probleem? Dat hoeft niet. Met goede afspraken houdt u uw relatie goed.

Het model waarin een van beide partners verantwoordelijk is voor de financiële zaken, verdwijnt meer en meer. In 2019 houdt een derde van de stellen zich gezamenlijk met de geldzaken van het huishouden bezig. In 2007 was dat nog geen kwart. Dat blijkt uit een onderzoek van het Nibud.

Samen of afzonderlijk?

Hoe regelen stellen hun financiën? Slechts bij 20 procent hebben beide partners alleen een privérekening; zij betalen alles afzonderlijk en maken ad hoc afspraken over een gezamenlijke betaling. De rest van de stellen heeft een gezamenlijke betaalrekening, maar de helft van deze groep heeft daarnaast ook een privérekening. De gezamenlijke rekening is er dan vooral voor de dagelijkse boodschappen en voor meubels, witgoed en andere apparatuur. Privé-uitgaven zoals de mobiele telefoon, kleding, cadeaus en de zorgverzekering betalen ze ieder van hun eigen rekening.

Op één hoop

Bij 61 procent van de stellen worden de inkomsten op één hoop gegooid. Het maakt daarbij niet uit hoe groot het verschil in de hoogte van de inkomens is. Stellen waarbij het inkomensverschil groot is, doen dit net zo vaak als stellen waarvan de partners ongeveer evenveel verdienen. In ruim 10 procent van de gevallen speelt de inkomensongelijkheid wel een rol. De partner die minder verdient brengt dan minder in dan meest verdienende. Ze kiezen daarvoor omdat ze dat het eerlijkst vinden. De partners die alles op één hoop gooien doen dat vooral omdat ze dat makkelijk vinden.

Onenigheid over bezuinigingen

Vaak werken de afspraken die partners maken over geld prima. Maar als stellen moeite hebben met rondkomen, betalingsproblemen hebben of geldzaken lastig vinden, kan er onenigheid ontstaan over hoe zij met hun geld omgaan. De meeste meningsverschillen gaan over bezuinigen. Niet alleen over of er bezuinigd moet worden, maar ook hoe. Ook het bestedingspatroon is aanleiding voor strubbelingen. Een kwart van de Nederlandse stellen ruziet over geld. Wilt u weten of en hoe u en uw partner verschillen op het gebied van geld? Doe dan de Nibud de Geld-en-relatie-test.

Hoe voorkomt u dat u ruzie krijgt over geld?

* Kies bewust voor een bepaalde verdeling en maak afspraken over wat er privé en wat er gezamenlijk betaald wordt. Daarmee voorkomt u discussies op een later tijdstip.
* Bespreek maandelijks de bijzonderheden in inkomsten en uitgaven. Zo zorgt u ervoor dat u beide op de hoogte bent van het financiële reilen en zeilen van uw huishouden.
* Maak een afspraak met ons kantoor voor een financieel plan. Zowel voor muggenzifters als voor losbollen is dat een mooie manier om ervoor te zorgen dat het inkomen stabiel blijft en toekomstdromen gerealiseerd kunnen worden.