Is uw smartphone nog te verzekeren?

Smartphone, tablet en laptop. In vrijwel ieder huishouden zijn daarvan wel een of meer exemplaren te vinden. Maar die mobiele elektronica is kwetsbaar en duur. Verzekeraars merken dat ook. Omdat hun schadelast stijgt, hebben ze de polisvoorwaarden aangepast. Bent u nog goed verzekerd?

Mobiele elektronische apparatuur valt onder de inboedelverzekering. Als het apparaat uit de woning gestolen wordt, is een ´gewone´ inboedelverzekering genoeg. Wel moet er schade zijn waaruit aantoonbaar blijkt dat er daadwerkelijk ingebroken is. Vindt de schadegebeurtenis of de diefstal buiten de deur plaats, dan heeft u op uw inboedelverzekering een buitenshuisdekking nodig. Met een all-risk inboedelverzekering heeft u de meest uitgebreide dekking. Dan is schade ook vergoed als u per ongeluk uw laptop van tafel stoot of als u uw telefoon in het toilet laat vallen.

Voorwaarden aangepast

Dat is althans de ideale situatie. Maar het bezit van elektronische apparatuur is enorm toegenomen en verzekeraars hebben de schadelast daardoor flink zien stijgen. Het aantal gevallen van schade is toegenomen, maar ook het schadebedrag per incident stijgt, omdat de apparaten steeds geavanceerder en duurder worden. Steeds meer inboedelverzekeraars hebben daarom hun productvoorwaarden aangepast. De maximale vergoedingen zijn verlaagd en voor smartphones en tablets geldt vaak een hoger eigen risico variërend van € 50,- tot € 250,-. Het eigen risico bij schade door een val is vaak hoger dan het eigen risico door brand of diefstal.

Ook gehoorapparaat?

Het kan ook zijn dat elektronische producten helemaal uit de reguliere dekking zijn gehaald. Ze zijn dan alleen nog met een aanvullende dekking te verzekeren. De verschillen tussen deze aanvullende dekkingen zijn groot, met name als het gaat om de maximale vergoeding. Ook hebben verzekeraars elk hun eigen definitie van de term ‘mobiele elektronica’. Soms gaat het alleen om smartphones en tablets, maar bij sommige verzekeraars vallen ook laptops en accessoires zoals een koptelefoon onder de dekking. Een aantal inboedelverzekeraars beschouwen zelfs medische hulpmiddelen zoals een gehoorapparaat als mobiele elektronica.

Hoe verzekert u zich?

Nu de dekkingen op de inboedelverzekering worden beperkt, vraagt u zich misschien af of u nog goed verzekerd bent. Heeft uw inboedelverzekering genoeg te bieden, kunt u uw elektronica beter apart verzekeren of is een spaarpotje om zelf schade te kunnen betalen een uitkomst? Bespreek het met ons, wij adviseren u graag.