Hypotheek in 2020 wellicht wel mogelijk

Heb je in de afgelopen jaren een huis willen kopen, maar kon je geen hypotheek krijgen? Probeer het zeker nog een keer in 2020.
Er kunnen meerdere redenen zijn waarom het je in het verleden niet gelukt is om een huis te kopen. Het inkomen was mogelijk te laag of de bank vond jouw inkomen niet stabiel genoeg. Misschien kwam je spaargeld tekort en kon je daarom niet kopen. Door meerdere veranderingen per 1 januari 2020 kom je mogelijk wel in aanmerking voor een hypotheek in het nieuwe jaar. Welke veranderingen worden er doorgevoerd?

In 2020 wordt het tarief verlaagd naar 0,7 procent.

Een hypotheek met NHG wordt goedkoper en ruimer

Een hypotheek met NHG biedt extra zekerheid voor jezelf en voor de bank. Als je bijvoorbeeld door een echtscheiding de hypotheeklasten niet meer kunt opbrengen, kan een restschuld bij gedwongen verkoop worden kwijtgescholden. Dit is prettig voor jezelf, maar geeft vaak ook een financieel voordeel. De bank geeft je mogelijk een korting op de verschuldigde hypotheekrente. De kosten voor het krijgen van NHG bedraagt nu 0,9 procent van de koopsom van het huis. In 2020 wordt het tarief verlaagd naar 0,7 procent. Nu kun je een NHG-hypotheek krijgen tot een koopsom van 290.000 euro. In 2020 mag een huis maximaal 310.000 euro kosten voor het krijgen van NHG.

Tweeverdieners kunnen het tweede inkomen voor een groter deel meenemen

Tweeverdieners kunnen bij het berekenen van de maximale hypotheek op het inkomen het laagste inkomen voor 70 procent meenemen in de berekening. In 2020 mag je 80 procent van het laagste inkomen meerekenen. Voor tweeverdieners die nu geen huis kunnen kopen biedt dit een kans. Het verschil in maximale hypotheek kan in de tienduizenden euro’s lopen.

Dankzij de arbeidsmarktscan toch een hypotheek?

Met een flexibel inkomen is het krijgen van een hypotheek lastiger. Het liefst hebben banken werknemers met een vast contract. Banken willen zoveel mogelijk zekerheden hebben over jouw financiële inkomsten. Door de arbeidsmarktscan wordt er verder gekeken dan alleen naar het inkomen van nu. Bij de scan worden ook jouw inkomen, de sector waarin je werkt en waar je woont meegenomen in de overweging om jou wel of geen hypotheek te verstrekken. Zelfs het toekomstige inkomen wordt meegenomen. De kansen en de mogelijkheden voor jou binnen de sector worden dus meegewogen. Hierdoor kan er meer mogelijk zijn.

Hypotheekrente staat zeer laag

De verwachting is dat de hypotheekrentes ook in 2020 laag blijven. Mogelijk zakken de rentes zelfs nog iets verder. Hierdoor kun je ook in 2020 tegen een zeer gunstige hypotheekrente een huis kopen. Overweeg ook gelijk om de hypotheekrente voor twintig jaar of mogelijk nog langer vast te zetten. Zo zorg je ervoor dat je ook in de toekomst nog steeds kunt profiteren van de huidige lage hypotheekrente.

Mocht je willen weten wat de aanpassingen in 2020 voor jouw kunnen betekenen, neem dan gerust contact met ons op. Dat kan per mail of telefonisch: 010-436 38 30.