Hoe goed is rechtsbijstand van een verzekeraar?

Als u een rechtsbijstandverzekering heeft is dat een uitkomst als u met juridische conflicten te maken krijgt. Maar de rechtshulp die u krijgt, is afkomstig van juristen van de verzekeraar zelf. Hoe professioneel zijn die?

Juristen die bij een rechtsbijstandverzekeraar werken, zijn prima opgeleid op juridisch vlak, maar ook voor competenties als inlevend vermogen en klantgerichtheid. Volgens het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Veiligheid en Justitie doorstaan rechtsbijstandverzekeraars de vergelijking met advocaten die rechtstreeks door een partij worden ingeschakeld dan ook met glans.

Goede rapportcijfers van klanten en professionals

Uit het onderzoek van WODC blijkt dat klanten verzekeraars een 7,5 geven voor rechtshulp. Mensen die zelf een advocaat inschakelen, beoordelen de rechtshulp met een 7,1. Rechters, advocaten en andere professionals geven zelfstandige advocaten een 7,3 als het gaat om het optreden in de rechtszaal. Verzekeraars krijgen daarvoor gemiddeld een 7,0. Als het gaat om de stukken zijn de rollen omgedraaid: verzekeraars krijgen daarvoor een 7,2, advocaten een 6,4.

Toch liever een externe advocaat?

Een rechtsbijstandverzekeraar is dus prima in staat uw belangen te behartigen bij juridische conflicten. Sterker nog: het team van juristen bij een rechtsbijstandverzekeraar is zo groot dat er veel gespecialiseerde kennis in huis is. Daardoor kan een verzekeraar meer te bieden hebben dan een gemiddeld advocatenkantoor. Vertrouwt u de juristen van de verzekeraar toch niet helemaal? Als de verzekeraar u daar toestemming voor geeft, mag u voor de behandeling van de zaak ook een externe advocaat in de arm nemen. Maar verzekeraars hebben de vergoeding voor die hulp gemaximeerd. De kans dat u moet bijbetalen is daardoor groot. Soms kunt u kiezen voor een hogere maximumvergoeding, maar dan betaalt u ook meer premie.

Premie is vaak lager dan uurtarief advocaat

Bedenk verder dat u zonder verzekering zeer veel geld kwijt bent bij een rechtszaak. Voor een advocaat betaalt u al snel 300 euro per uur. De premie van een rechtsbijstandverzekering is dan een stuk betaalbaarder. Wilt u meer weten over de voordelen van een rechtsbijstandverzekering? Neem dan contact op met ons kantoor.