Herfst in aantocht. Wees u bewust van de risico´s

Wie geniet er niet van fijne herfstwandelingen en de gezellige avonden in de weken voor Kerst? Maar de herfst is ook een donkere periode die aantrekkelijk is voor inbrekers. En dan zijn er nog de regen en de mist die tot gevaarlijke verkeerssituaties leiden. Van welke herfstrisico´s moet u zich bewust zijn?

Uw woning

Inbraak. Uit criminaliteitscijfers blijkt al jaren dat het aantal inbraken stijgt in de donkere herfst- en wintermaanden. Een onverlichte woning betekent dat er niemand thuis is. Een inbreker ziet dan al snel dat hij zijn slag kan slaan. Ook zijn er minder mensen op straat die inbrekers kunnen betrappen.
Brand. In het najaar en de winter ontstaat sneller brand in woningen dan tijdens de zomer-maanden. Open haard, ongeveegde schoorstenen, pelletkachels en kaarsen zijn belangrijke veroorzakers van brand.
Storm. Een flinke najaarsstorm kan behoorlijke schade aan uw woning veroorzaken. Kunt u dan rekenen op uw opstalverzekeraar? Ja, maar meestal wordt schade pas vergoed als de windkracht hoger was dan 7.

Het verkeer

Laagstaande zon. In de herfst kunt u zowel ´s ochtends als ´s middags te maken krijgen met een laagstaande zon die u kan verblinden.
Hevige regenval. Autorijden in een flinke regenbui is niet zonder gevaar. Als de regen zeer hevig is, kan het zicht teruglopen tot 50 meter. Ook is de kans op aquaplaning groter, waardoor u in een slip kunt raken.
Kettingbotsing in de mist. Omdat bij een kettingbotsing vaak onduidelijk is wie aansprakelijk is voor welke schade, is afgesproken dat u in die situatie de schade vergoed krijgt van uw eigen verzekeraar. Er hoeft dus niemand aansprakelijk gesteld te worden.
Invoering wintertijd. In de week na de ingang van de wintertijd, is er een piek in het aantal aanrijdingen. Automobilisten worden overvallen doordat de duisternis sneller invalt dan ze gewend zijn. Ook kan de tijdsomschakeling een verstoord bioritme veroorzaken, waardoor meer mensen dan normaal vermoeid achter het stuur zitten.

Verklein de risico´s

Het is goed om ieder jaar even stil te staan bij de terugkerende herfstrisico´s. Alert zijn op wat er kan gebeuren, scheelt al enorm. Ga ook eens na of u genoeg doet om inbraak en brand te voor-komen. En verklein de verkeersrisico´s door bij slecht weer uw rijstijl aan te passen. Rijd niet te hard, houd voldoende afstand en voorkom dat u abrupt moet remmen.

Uw verzekeringen

De verhoogde kans op schade is een goed aanleiding om ons te laten checken of uw auto en uw woning nog goed verzekerd zijn.

Bron: https://josvancalsteren.nl/blog


Jos van Calsteren
E: j.vancalsteren@van-eekhout.nl
Nijverheidstraat 40 | 2901 AR  Capelle aan den IJssel
Postbus 310 | 2900 AH  Capelle aan den IJssel
Tel: 010-436 38 30 | fax: 010-436 02 43
www.van-eekhout.nl

financieel advies | employee-benefits | riskmanagement | legal services