Grote zorgverzekeraars houden premiestijging beperkt

De grote vier zorgverzekeraars blijven ruim binnen de door de minister voorspelde premiestijging voor de zorgpolis in 2019. Om dat te bereiken werden deels opnieuw de reserves ingezet.  CZ laat haar premie nog het meeste stijgen, zo blijkt uit de nieuwe premies die de afgelopen dagen bekend werden.

De premie van de meest gekozen basisverzekering van Zilveren Kruis, de Basis Zeker, stijgt met 6,3% naar € 126,95 per maand,  dit jaar kost deze verzekering nog € 119,40. De premie voor de Basis Budget is € 114,95 per maand. Gemiddeld stijgen de premies van de aanvullende verzekeringen bij het Achmea-label met 0,7%.

Dure medicijnen

Zilveren Kruis wijt de premiestijging aan de groeiende beschikbaarheid van nieuwe dure medicijnen en een toename van het zorggebruik. “De overheid heeft de dekking van de basisverzekering ook in 2019 uitgebreid. Dit alles zorgt voor een stijging van de premie ten opzichte van de premie van 2018.”

Inzet reserves

Menzis houdt de premiestijging van de Basisverzekering voor 2019 beperkt tot 2,5%. De nieuwe maandpremie bedraagt € 122, waar deze dit jaar € 119 bedraagt. Menzis-CFO Frank Janssen: “Het liefste zouden we de premie niet laten stijgen, maar dat is gezien de oplopende zorgkosten niet verstandig.” Dat de stijging is beperkt is volgens hem ten eerste te danken aan kostenbesparingen in samenwerking met de zorgaanbieders. ” Ten tweede is Menzis een coöperatie zonder winstoog-merk en kunnen we een deel van onze reserves gebruiken om de premie betaalbaar te houden.”

Verlaging bedrijfskosten

De premie van de VGZ Ruime Keuze Polis (natura) bedraagt volgend jaar € 120,95. Vergeleken met 2018 stijgt de maandpremie bij VGZ met € 4,75 (+4%). Hiermee is de premie van VGZ meer dan de helft lager dan de premieverhoging die het ministerie van VWS op Prinsjesdag aan-kondigde. De belangrijkste redenen voor het beperken van de premiestijging, zijn de eerste effecten van de Zinnige Zorg strategie van VGZ en het verlagen van de eigen bedrijfskosten met 7%, dankzij onder andere verdere digitalisering.

Grootste plus

Zorgverzekeraar CZ kwam vrijdag al met haar  premie voor 2019. De Tilburgse zorgverzekeraar verhoogt de zorgpremies voor komend jaar met € 102,60, ofwel € 8,55 per maand. Dat komt neer op een stijging van 7,4%. De meest afgesloten naturaverzekering  van CZ (zorg-op-maat) gaat
€ 124,80 per maand kosten.