Het verschil tussen samenwonen en trouwen kent u natuurlijk wel. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen trouwen en een geregistreerd partnerschap? En wat zijn de gevolgen voor uw financiën als u uw relatie formeel gaat vastleggen?
Geregistreerd partnerschap werd geïntroduceerd in 1998 en was toen ook mogelijk voor paren van gelijk geslacht. Het gaf beide partners vrijwel dezelfde rechten als bij een huwelijk, alleen het wettelijk ouderschap was anders geregeld. Daarom kozen ook partners die al eerder getrouwd waren en uit dat eerdere huwelijk kinderen hadden, vaak voor het geregistreerd partnerschap.
Kleine verschillen
In 2001 werd het homohuwelijk ingevoerd en in april 2014 verdween het verschil in het wettelijk ouderschap tussen huwelijk en geregistreerd partnerschap. Daardoor zijn er tussen trouwen en geregistreerd partnerschap enkel nog een paar kleine juridisch verschillen. Bij een huwelijksvoltrekking is een jawoord verplicht, bij het geregistreerd partnerschap niet. Geregistreerd partnerschap kan buiten de rechter om ontbonden worden, een huwelijk niet. En geregistreerd partnerschap wordt in het buitenland niet altijd erkend. Dat kan van belang zijn als een van de partners uit het buitenland komt of als u bijvoorbeeld voor uw werk een tijd buiten Nederland gaat wonen.
Emoties en symboliek
Inmiddels kiest bijna een kwart van de paren die een formele verbintenis sluiten, voor een geregistreerd partnerschap in plaats van een huwelijk. Geregistreerde partners sluiten hun verbintenis relatief vaak op maandagen en dinsdagen, terwijl paren die trouwen een voorkeur hebben voor vrijdagen. Dat geeft de indruk dat het geregistreerd partnerschap zakelijker wordt benaderd dan het huwelijk. Bij trouwen spelen emotionele en symbolische overwegingen vaker een rol. Als u prijs stelt op een ceremoniële plechtigheid, zal u waarschijnlijk eerder voor een huwelijk kiezen, compleet met jawoord en feestelijke aankleding. Geeft u daar niets om, maar wilt u gewoon alles juridisch in één keer goed geregeld hebben? Dan kiest u misschien liever voor het geregistreerd partnerschap.
Gevolgen voor financiën
Of u nu kiest voor een huwelijk of voor geregistreerd partnerschap, als u samen verder gaat, heeft dat invloed op uw financiën. Vraag ons hoe het dan zit met uw pensioen, hypotheek, levensverzekeringen en schadeverzekeringen. En minder leuk, maar echt nodig: bespreek met ons wat er gebeurt met ieders inkomen en vermogen bij een scheiding of als een van u overlijdt of arbeidsongeschikt wordt. Kiest u liever voor samenwonen? Ook dan is er op financieel gebied van alles te regelen. En ook u bent daarvoor welkom op ons kantoor.
Neem contact op met ons kantoor om alle financiën goed te regelen voor u en uw partner.