U wilt verhuizen en overweegt de koop van een nieuwbouwwoning. Dat kan heel aantrekkelijk zijn. Bewoners van nieuwbouw geven in ieder geval een 8,4 voor hun woongeluk. Wat zijn de voor- en nadelen van nieuwbouw?
Onderhoud: omdat het huis gloednieuw is, hoeft u de eerste jaren niet aan onderhoud te denken. In een recent onderzoek naar woongeluk geeft 80% van de respondenten aan dat een groot pluspunt te vinden.
Veiligheid: door prima hang- en sluitwerk is de woning minder gevoelig voor inbraak. En door de aanwezigheid van rookmelders vermindert de kans op een grote brand.
Duurzaamheid: nieuwbouw heeft twee keer zo vaak zonnepanelen (54%) als bestaande bouw (23%). En 37% van de nieuwbouwwoningen is gasvrij, tegenover 18% van de bestaande woningen.
Waardestijging: nieuwbouwwoningen stijgen sneller in waarde dan bestaande woningen. Sinds 2015 bedroeg de prijsstijging maar liefst 35%. Op dit moment gaan de prijzen minder hard omhoog, maar toch is de prijsstijging nog steeds sterker dan bij bestaande bouw. Dat komt ook door het hoge energielabel van deze woningen. Dat levert een duidelijk hogere verkoopprijs op dan woningen met een laag energielabel.
Zelf inrichten: u heeft veel vrijheid om het huis en de tuin in te richten. Als er sprake is van cascobouw, zijn alleen de muren en de kozijnen aanwezig en kunt u de rest naar eigen voorkeur laten afbouwen. Is uw woning kant-en-klaar? Dan kunt u zelf nog kiezen voor meerwerk in de vorm van een andere keuken, badkamer, wel of geen dakkapel enzovoort.
Sociale aspecten: in een nieuwbouwwijk trekken buurtgenoten in dezelfde periode voor het eerst in hun woning. Zo’n gezamenlijke start geeft een sterke band. Bewoners van nieuwbouwwoningen komen vaker bij de buren over de vloer dan bewoners van bestaande woningen. Ook ondernemen ze meer activiteiten met de buurt en spelen hun kinderen vaker met elkaar.
Nadelen: aan de koop van een nieuwbouwwoning zitten ook nadelen. U kunt het huis niet vooraf bezichtigen, maar moet beslissen op basis van een tekening en een maquette. Ook is de opleveringsdatum vaak onzeker. Door allerlei omstandigheden kan de bouw vertraging oplopen. Het aankoopproces kan daarom stressvol zijn. Als u in een compleet nieuwe wijk komt, is bovendien de woonomgeving nog niet ontwikkeld. U kunt dan wat ‘kaal’ wonen.
Financieel: financieel gezien kent nieuwbouw een paar belangrijke voordelen. Zo betaalt u geen taxatiekosten, overdrachtsbelasting, makelaarskosten en kosten voor transportakte. Dat scheelt duizenden euro’s. Maar het nadeel is dat u de bouw moet financieren en over die lening bouwrente betaalt. Ook kunt u extra kosten hebben vanwege tuinaanleg, erfafscheiding en meerwerk.