Financiële zekerheid voor uw nabestaanden

Het is en blijft een onderwerp waar we het liever niet over hebben. Wat gebeurt er met mijn gezin als ik onverhoopt kom te overlijden? U kunt niets regelen om hun verdriet te verlichten. Maar over de financiën kunt u wel nadenken en daar tijdig maatregelen voor treffen.

In 2018 verloren 56.000 samenwonenden en gehuwden, al dan niet met kinderen, hun partner door overlijden. Het overlijden van een partner geeft altijd veel stress en verdriet. Maar de problemen kunnen nog groter worden omdat er een inkomen wegvalt. Wat het effect daarvan is op het totale huishoudinkomen, hangt af van het inkomen van de nabestaande en van wat er verder geregeld is.

Positie van nabestaanden

Veel mensen hebben geen idee hoe hun gezin er financieel voor staat na het overlijden van een van de ouders. Het Nederlands Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud), de Pensioenfederatie en de Sociale Verzekeringsbank (SVB) hebben daarom de online tool Geldwijzer Nabestaanden gelanceerd. Die geeft u meer inzicht in de financiële gevolgen voor uw nabestaanden als u overlijdt en moet rust en zekerheid bieden. Met name mensen met een partner zonder pensioenregeling kunnen baat hebben bij de informatie. Maar eigenlijk doet iedereen er goed aan stil te staan bij de positie van zijn of haar nabestaanden.

Advies over oplossingen

Maakt u zich zorgen over de financiële gevolgen van uw overlijden voor uw nabestaanden? Neem dan contact met ons op. Er zijn verschillende mogelijkheden om uw geliefden financieel sterk achter te laten. Een overlijdensrisicoverzekering (ORV) bijvoorbeeld. Nabestaanden ontvangen dan een uitkering ineens waarmee zij het inkomen kunnen aanvullen of (een deel van) de hypotheek kunnen aflossen. Dat kan het verschil maken tussen in de woning blijven of gedwongen verhuizen naar iets goedkopers. Er zijn verschillende soorten ORV’s. Welke vorm bij uw persoonlijke situatie past, bespreken we graag met u.

Laat het er niet op aankomen, maar regel op tijd voorzieningen voor uw nabestaanden.