Financiële voornemens al mislukt? Geef ze een herkansing

Ruim 80 procent van de Nederlanders had voor 2020 goede voornemens op financieel gebied. Maar goede voornemens hebben nogal eens de neiging te mislukken. Bent u ook alweer in het oude gedrag vervallen? Maak uw voornemens opnieuw en maak ze concreet. Dan zijn ze beter vol te houden.

‘Beter met geld omgaan’, ‘zuiniger leven’ of ‘geld sparen’. Het zijn mooie voornemens, maar ze zijn ook nogal vaag. De kans is dan groot dat er dat er weinig tot niets van terechtkomt. Merkt u dat ook nu januari voorbij is? Maak uw financiële doelen concreet dan zijn ze beter vol te houden.

Volgens Wijzer in Geldzaken was dit de top 3 van goed voornemens van Nederlanders voor 2020:
* Sparen voor een buffer
* Minder onnodige uitgaven doen
* Bezuinigen

Sparen voor een buffer

Hoe maakt u dat concreet? Kijk op de Nibud bufferberekenaar om te bepalen wat uw streefbedrag is en ga na hoeveel u per maand kunt missen. Laat dat vaste bedrag maandelijks automatisch op een vaste dag van uw betaalrekening overschrijven naar uw spaarrekening. Wilt u extra´s zoals vakantiegeld en belastingteruggave (deels) ook gebruiken voor de buffer? Bepaal van tevoren hoeveel u daarvan weg gaat zetten.

Minder onnodige uitgaven doen

Hoe maakt u dat concreet? Bekijk uw afschriften van vorig jaar en wees eerlijk over waaraan u onnodig veel geld heeft uitgegeven. Uit eten gaan, kleding en schoenen, terrasjes en koffie, leuke gadgets, kan het misschien een tandje minder? Spreek met uzelf af welk bedrag u daar per week of per maand aan mag uitgeven en controleer regelmatig of u zich aan uw eigen afspraken houdt. Voor grote uitgaven geldt: vermijd impulsaankopen en trap niet in marketingtrucs zoals: ‘beslis binnen 10 minuten’ en ‘de voorraad is beperkt’. Ga rustig op zoek naar de beste deal en slaap er een nachtje over voor u tot aanschaf over gaat. De volgende ochtend kan de uitgave ineens een stuk minder nodig lijken.

Bezuinigen

Hoe maakt u dat concreet? Neem er een middag voor om te bepalen op welke vaste lasten u kunt bezuinigen. Abonnementen voor bijvoorbeeld telefoon, sportschool en krant kunnen vaak goedkoper of zelfs geschrapt worden. Ook een andere energiemaatschappij kan voordeel opleveren. Regel de veranderingen diezelfde middag nog. Verder kunt u bezuinigen op boodschappen door een andere supermarkt te kiezen, het huismerk te kopen en te letten op wat er in de reclame is. Houd uw uitgaven bij en maak er een sport van om iedere week weer voordeliger uit te zijn.

Verzekeringen en leningen

Ook op uw verzekeringen kunt u misschien besparen. Klop daarvoor aan bij ons kantoor. Wij bespreken uw verzekeringsbehoefte en checken of uw polissen daarop aansluiten en of u niet te veel betaalt. Als u kiest voor een pakketpolis waarin al uw schadeverzekeringen verzameld zijn, kunt u vaak korting krijgen op de premie. Wij gaan na of dat ook voor u geldt. Heeft u verschillende leningen, een creditcardschuld en iets gekocht op afbetaling? Het is voordeliger en overzichtelijker die kosten samen te voegen en er één lening van te maken.