Dit wil de bank weten als u geld komt lenen

Het is leuk om te dromen van een andere keuken of een nieuwe auto. Nog leuker is het om die dromen te realiseren. Als u daarvoor het geld niet heeft, kan een lening uitkomst bieden. Maar daaraan zijn risico’s verbonden, zowel voor de bank als voor u zelf. Daarom moet u aan een aantal voorwaarden voldoen voordat u de lening krijgt.

Een vast inkomen

Om een lening te kunnen krijgen, moet u een ‘vast en bestendig’ inkomen hebben, liefst in de vorm van een salaris dat u in loondienst verdient. Uw inkomen moet bovendien hoog genoeg zijn om de maandlasten van de lening te kunnen dragen.

Andere betalingsverplichtingen

De bank checkt bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) of u al een andere lening heeft. Want dat is van invloed op het nieuwe leenbedrag waarvoor u in aanmerking komt. Ook meldt het BKR of er problemen zijn (geweest) met de betalingsverplichtingen van de lopende leningen. In dat geval krijgt u een lichtere of zwaardere negatieve registratie, afhankelijk van de ernst van de problemen. Banken houden niet van een negatieve BKR-registratie. Het wordt daarom lastiger een nieuwe lening af te sluiten. Het kan ook zijn dat u aanvullende voorwaarden krijgt.

Houd er rekening mee dat het BKR niet alleen gegevens heeft van een creditcard, een doorlopend krediet, een persoonlijke lening en de mogelijkheid om rood te staan heeft. Ook een aanschaf op afbetaling, een private leaseregeling of een telefoonabonnement waarin de kosten voor het toestel zitten, zijn bij het BKR bekend. Dat geldt niet voor alimentatieverplichtingen, studieschuld of belastingschuld. Maar daar wordt wel naar gevraagd als u een lening af wilt sluiten.

Woonsituatie

Als u een koopwoning heeft, geeft dat de bank meer zekerheid dat de lening terugbetaald kan worden, vooral als de waarde van de woning hoger is dan de hypotheek. De hypotheek kent bovendien vaak vaste woonlasten voor een lange periode en die zekerheid vindt de bank ook prettig.

Gezinssituatie

Woont u samen of bent u getrouwd? Dan moet u meestal samen de lening afsluiten en bent u beiden verantwoordelijk voor de afbetaling. Maar een gezamenlijke lening kan vaak wat hoger uitvallen of u kunt profiteren van een lagere rente. De bank wil ook graag weten of u kinderen heeft. Dan heeft u namelijk minder financiële ruimte voor de extra maandlasten van een lening.

Leeftijd

Geld lenen kan pas vanaf minimaal 18 jaar (soms zelfs vanaf 21 jaar) tot maximaal 75 jaar.