Conflict met de werkgever over re-integratie

U bent een tijd arbeidsongeschikt en keert nu voorzichtig terug op de werkvloer. Maar dan krijgt u een conflict met uw werkgever over het aantal uren dat u gaat werken. Hoe staat u er juridisch voor als u het geschil niet onderling kunt oplossen?

Terugkeer op de werkvloer tijdens het re-integratietraject leidt steeds vaker tot juridische problemen. Uit de halfjaarrapportage van de Juridische Barometer blijkt dat door gesteggel over re-integratie maar liefst 1.645 mensen een beroep deden op hun rechtsbijstandsverzekering in de eerste helft van 2018. In dezelfde periode in 2017 was dat nog 1.397. Dat komt neer op een stijging van bijna 18%.

Tegengestelde belangen
De conflicten ontstaan als uw belangen tegengesteld zijn aan die van uw werkgever. Uw werk-gever verwacht hoge kosten en u wilt het beste voor uw gezondheid en financiĆ«n. Er kan dan bijvoorbeeld een conflict ontstaan over het aantal uren dat u gaat werken tijdens uw re-integratie-traject. Of u wordt het niet eens over ‘passend werk’: taken die u kunt doen als uw eigenlijke werk nog te zwaar is. Als een discussie over re-integratie niet goed verloopt, kan dat leiden tot weder-zijds wantrouwen. Het probleem wordt niet opgelost en juridische stappen volgen.

Zeg niet zomaar ja
Hoe kunt u zich het beste opstellen als het re-integratietraject niet loopt zoals u wilt? Als u een voorstel krijgt om weer (gedeeltelijk) aan het werk te gaan, neem dan de tijd om daar over na te denken. Als u twijfelt over de gevolgen, overleg dan met een professionele jurist, bijvoorbeeld bij uw rechtsbijstandverzekeraar. Ook belangrijk: als u het oneens bent met het oordeel van de bedrijfsarts, heeft u recht op een second opinion. Of u kunt het UWV vragen om een zogenoemd deskundigenoordeel. Zij beoordelen dan nogmaals of u wel of niet in staat bent om (een aantal uur per week) te werken.

Verzeker rechtsbijstand
Als u arbeidsongeschikt bent, is een juridisch gevecht met uw werkgever wel het laatste wat u kunt gebruiken. Toch is het soms onvermijdelijk om een rechtszaak te beginnen, want uw gezondheid en uw financiƫn kunnen gevaar lopen als het re-integratietraject niet goed verloopt. Het is dan heel prettig om te weten dat u kunt rekenen op juridische hulp van een rechts-bijstandsverzekeraar. Een rechtsbijstandverzekering is bovendien een uitkomst bij andere conflicten. Wel is het van belang dat u de verzekering afsluit als er van een conflict nog geen sprake is. Wacht daarom niet, maar bespreek nu met ons welke rechtsbijstandverzekering bij u past.